Facultatea de Business
 
  Specializarea in business | Administrarea afacerilor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

English version
 
 
 
 
 
 
Concursul de admitere consta din teste grila de aptitudini...
detalii...
 
Continutul dosarului de admitere...
detalii...
Specializarea "Business" (Administrarea afacerilor) iti asigura o deschidere catre elita financiara.
   

Ce inseamna specializarea Business (Administrarea Afacerilor)? Ca sa intelegem mai bine, vom compara specializarile economice cu un ceas mecanic. 

Acesta este compus din diverse rotite de inalta performanta: comert, marketing, merceologie, fiecare invartindu-se pe lagare precise: finantele, tinute in frau de balansierul care da cadenta intregului ceas: contabilitatea, iar toate acestea sunt puses in miscare de un arc puternic: managementul. Considerati ca toate acestea reprezinta un ceas?
 

La prima vedere am spune ca da. 

Dar daca ne gandim mai bine, constatam ca acestea sunt doar componente. Piese de schimb. 

Importanta este stiinta care aranjeaza toate aceste componente sub forma unui ansamblu care functioneaza, numit ceas.

Importanta este stiinta care trebuie sa creeze o echipa din oameni cu diverse specializari, uniti intr-o misiune si un tel comun, se numeste specializarea business. Este un integrator de discipline foarte complex, care te invata cum sa reusesti in stiinta numita "afaceri".


Ce inseamna sa fii om de afaceri astazi?
Nu e o specializare ca oricare alta. Domeniul este dur, complicat, controversat, multidisciplinar si destul de nou.

Daca matematicile se studiaza din antichitate, administrarea afacerilor ca specializare universitara este o inventie a secolului XX. In matematici, rezolvarea inseamna in general sa pleci de la un set de date cunoscute si sa gasesti o solutie unica.

In afaceri, trebuie sa faci un efort sa-ti definesti problema si sa gasesti intotdeauna o solutie, care nu e niciodata unica. Nu exista un procedeu, o metoda care sa te duca la ea. In plus, influenta timpului face ca o afacere care a mers bine o perioada, sa devina, lin sau brusc, o catastrofa. Pentru ca afacerea se misca in timp. Totul se misca: piata, clientii, furnizorii, concurenta, legislatia, moda.

Afacerea este ca un sistem de ecuatii, in care intotdeauna numarul de necunoscute este mai mare decat numarul de ecuatii. Nu exista solutie unica. Daca ar exista, toti competitorii ar gasi-o mai devreme sau mai tarziu si astfel orice profit ar disparea.

Managerul care are responsabilitatea afacerii trebuie sa fixeze anumiti parametri ca sa rezolve sistemul. Fixarea parametrilor o face din intuitie, din carti, copiindu-i pe altii, din deductii. Daca parametrii sunt pusi gresit (chiar si unul singur), afacerea intra in zona de pierderi, care este foarte mare, in loc sa intre in zona de profit, care este de obicei redusa.
O facultate de administrarea afacerilor cauta sa-ti ofere un set de reguli foarte clare, de care trebuie sa tii seama intotdeauna ca sa pozitionezi acesti parametri cat mai corect. Acolo unde intuitia iti lucreaza, poti sa te bazezi si pe ea. In rest, te bazezi pe acest set de reguli. Dar nici o afacere nu poate fi construita pe intamplare. Doar pe talent si pe invatatura.

Talentul e nativ: il ai sau nu-l ai. Nici o scoala nu poate forma talentul in afaceri. In schimb, daca ai talent si te bazezi numai pe el, sigur iti rupi gatul odata si odata.

Succesul in afaceri are prin urmare un model simplu:

sus
  © Universitatea Romano-Britanica